photos – life – thought

ilmiah

pusaka jgn sesekali kita gadai!

pusaka kita yg ada jgn pernah sesekali kita sia-sia kan. bukan sebidang tanah jadi ukuran, tetapi nilai di sebalik sejarah setiap butiran tanah. tak perlu takut hilang tanah kerana pastinya kita akan kembali ke tanah jua. tapi takutlah kepada kehilangan cinta, kasih sayang & rindu kepada ibu & bapa, adik beradik sementara masih ada. warisan yg semakin lama semakin ditenggelami kemodenan,kesenangan,kemewahan hingga kita lupa asal & usul kita sewaktu kita belajar mengenal apa itu dunia.permudahkanlah ya Allah segala urusan seharian sanak suadara terutamanya ibu bapa & adik beradik kami.lindungilah pusaka & warisan kami.berkatilah segala pengorbanan & perjuangan orang-orang yg terdahulu yg kini memberikan keselesaan kehidupan kepada kami. amin ya robbal alamin.


within 45mins, im nothing!!

Salam,

kwn2 smua.thx ye sbb ingt kt aku.ujian ni cukuuup buat aku rasa down.aku beli cmera tu guna duit PTPTN thun 2008 dlu.1sem aku mntk duit ayh utk mkn.bnyk sgt gmbr2 yg aku dh rakam.band,kwn2,tmpt,family n wedding.skrg yg tgl gmbr2 kt blog je.ipad plak pemberian dr ibu aku.6bln je smpat guna.ksian kt ibu.along mnta maaf ye ibu sbb xjg ipad tu dgn baik.slalu along bwk ipad tu kemana2 dlm beg.tp td along leka.along nk cepat pg toilet & lunch.kwn2 yg mntk tlg aku ambil gmbr utk wedding(don & wansong),maaf aku xdpt tunaikan.yg ade pn cam HP & SLR je.gadis,thx sbb kamu ada dgn sy spnjg hari ni.trima kasih sbb sanggup kongsi duka dgn sy.nasib baik Bilal xhilang kn?psn kt erin mntk maaf ye.sbb sshkn dia pg 2 giant yg slh.GPS pn hilang,smua tmpt2 faveret hilang.xthu dh nk pg mna2 lpas ni sbb xthu jln.arep,adib & razlan thx sbb call.dian thx sbb tumpangkn nina tdur rmh kamu.

Aku pandang brg2 itu kerana ‘nilai sentimental’ nya,bkn kerana ‘nilai ringgit’ nya sebab aku percaya ringgit blh dicari, tp masa & kenangan xblh.

Tuhan, aku percaya dgn Qada’ & Qadar mu.aku redha & aku juga percaya setiap apa yg berlaku ada hikmahnya.syukur kerna kau tidak hilangkan keluarga,kekasih,kwn2 & rzekiku.

Kwn2 smua,anggap la ini sbgai iktibar.jgn sesekali tglkn apa2 jua brg yg berharga dlm kereta wlau seminit!

Ttup cerita ni, kita buka crita baru! D700 + 17-55mm f2.8 + 50mm f1.4 + 70-200mm f2.8 wa nk lamar lu org! 2years lead time!! standby!! Ibu, along cuba dptkn smula ipad yg ibu bg tu ye.along terkilan sgt bu…

Sekian, terima kasih.

-azri aris-
-13/11/2011-


quote

taken this short speech from my friend FB.
Serious renungilah dalam2

‎30 second Speech by Bryan Dyson (CEO of Coca Cola),

VERY SHORT, MOST EFFECTIVE AND HOW TRUE…
—————————————–

“Imagine life as a game in which you are juggling some five balls in the air. You name them – Work, Family, Health, Friends and Spirit and you’re keeping all of these in the Air.

You will soon understand that work is a rubber ball. If you drop it, it will bounce back.

But the other four Balls – Family, Health, Friends and Spirit – are made of glass.

If you drop one of these; they will be irrevocably scuffed, marked, nicked, damaged or even shattered. They will never be the same. You must understand that and strive for it.”

WORK EFFICIENTLY DURING OFFICE HOURS AND LEAVE ON TIME. GIVE THE REQUIRED TIME TO YOUR FAMILY, FRIENDS & HAVE PROPER REST.


subjek halus

dbuli,terbuli & d kutuk
mula2 malu sbb bru2 knal
tp lma2 jd mainan
alah,dh slalu…
sbb smua mnusia dlm dunia ni xsmpurna

(more…)


My Convocation

Syukur Alhamdulillah atas kurniaan ilahi. Berkat doa & usaha serta dorongan dr org yg tersayang dlm hidup aku (ibu ayah, gadis & kwn2), aku kini sudah bergelar graduan!

Pada 9 Oktober yg lepas, aku menerima sekeping Ijazah pertama aku setelah selama 18 tahun ‘belajar’. Tp aku percaya bukan sekadar ijazah sahaja, aku akn dapatkn kelulusan yg lebih tinggi pd masa akn datang bila cukup kemampuan & persediaan.

Dalam kesempatan ini, aku ingin mengucapkan ribuan terima kasih atas pertolongan dr kamu semua secara sengaja atau pun tidak sepanjang usia aku melanjutkan pelajaran di UMP (Universiti Malaysia Pahang). Aku doakan agar rakan2 yg lain terus sukses mengejar cita2 untuk membalas jasa ibu & ayah! Aku juga pohon maaf jika ada melakukan kesilapan secara sengaja atau pun tidak tatkala aku sdang bergurau/menganjing. Sorry pd kwn2 yg ak xsempat nk salam/bergambar…
Pandang kehadapan terus kerana kau sudah selangkah ke dunia yg sebenar!

p/s: gadis, cyg nk masuk dewan bila kamu convo yea…

terima kasih kepada Syazwan b Mazlan kerana sudi merakamkan kenangan indah aku semasa hari yg membanggakan itu…


checklist

1) Ijazah (bakal) (/)
2) GF paling dcintai (/)
3) Perform Gig (/)
3) DSLR (/)
4) Basikal (/)
5) Family yg sporting & supportive (/)
6) Kawan2 susah senang (/)
7) Life as band boy (/)
8 ) Audition raja lawak (/)
9) Lesen kereta (/)
10) Mati ( )

kadang-kadang aku rasa tuhan dh beri aku mcm2 nikmat kt dunia ni kecuali yg terakhir. kadang-kadang aku rasa orang dh tak pandang kewujudan aku lg dh. mereka semua hanya tahu cari silap org lain. tapi bila org tu dh xada, barulah teringat pernah buat salah dan terasa nk mintak maaf.

sedarlah bahawa diwujudkan kita bukan untuk bermusuh-musuhan sesama kita.kadang-kadang perkara kecil boleh jadi penyebab penghancuran & perpisahan.selagi kau org hidup, bermaaf-maafan-lah dan belajarlah menghargai setiap nikmat yg tuhan berikan walaupun sedikit. sebab kita xtahu bila kita nk tanda checklist kita yg terakhir tu.

azri aris
6/4/2010 – 12.33am


ramalan sem ni


*gmbar sekadar hiasan

wa rase, sem ni punye result untuk student Fac. Mech. final year:

ramai yg DEAN LIST!!

xpercaya? lu org tggu je result kuar. kalau lu org antara org yg xpnh dean list spnjg duduk kt UMP 2, tiba2 sem ni lu org dean list, reply post ni. boleh?


Pertandingan Zapin JOHOR 2009

pertandingan zapin johor 2009

pertandingan zapin johor 2009

pertandingan zapin johor 2009

pertandingan zapin johor 2009

pertandingan zapin johor 2009

pertandingan zapin johor 2009

pertandingan zapin johor 2009

pertandingan zapin johor 2009

pertandingan zapin johor 2009

pertandingan zapin johor 2009

pertandingan zapin johor 2009

pertandingan zapin johor 2009

pertandingan zapin johor 2009

pertandingan zapin johor 2009

pertandingan zapin johor 2009

pertandingan zapin johor 2009

pertandingan zapin johor 2009

pertandingan zapin johor 2009

pertandingan zapin johor 2009

pertandingan zapin johor 2009

pertandingan zapin johor 2009

pertandingan zapin johor 2009

pertandingan zapin johor 2009

pertandingan zapin johor 2009
seorang ayah yg sgt supportive!


the rocker

happy fasting everybody!!!

aku xtahu samada aku lewat tgk cerita ni atau kamu yg belum tgk. aku xpeduli. tapi pada aku cerita ni amat bagus ditonton oleh penggemar muzik atau pemuzik. kenali personaliti sebenar kamu dlm band. apa yg kamu sumbangkan dlm band kamu. mcm mana kamu mengatasi masalah/konflik dlm sesama ahli band kamu. apa yg kamu harus lakukan bila ada pihak luar yg cuba menjatuhkan band kamu. semua terjawab di sini. aku amat teruja menonton filem ni. ikhlas aku ckp ni…

membentuk sebuah band tu bukan mudah. jadi, pertahankanlah dan perbaikilah mutu sesebuah band itu. bermain muzik bukanlah sekadar untuk mengejar nama, menjadi glamour, menjadi ikon, dan menikmati ganjaran semata-mata. tapi ia adalah untuk memprbaiki & mempelajari ‘seni’ dalam diri kamu. aku rasa sekarang ni ramai pemuzik-pemuzik yg hanya mengejar perkara di atas. sebab tu skali melonjak, lpas tu tenggelam 2-3 tahun. hey, kalau kamu seorang pemuzik dr zahir & batin, kamu tentu faham maksud aku. good luck & keep on rock’in guys!

azri aris
22-8-2009
4:08 am

The-Rocker.avi_005616960


Nikon workshop, JB

aku telah ke sana! buat pertama kalinya aku pg ke workshop amek2 gambar ni. ok la. best boleh tahan. sebab evrthng is free!! aku just bwk bdn (yg tough), ngn baby aku. makan minum smua di tanggung oleh Camerazone.

dsc_0264

dsc_00102

tukang pengajar dari Nikon Academy. Mr Andrew xsilap aku nma dia. aku xpasti sbb aku masuk lewat. uma aku jauh. lokasi pulak kat Puteri Pan Pacific Hotel. mmg selesa. =)

overall wrkshop ajar ttg basic photography. shutter, aperture n bla bla bla la yg basic. seb baek aku ada kawan. nama dia Afnan! kalau x, mau keras!

yg terpaling seronok ialah pengalaman & pengetahuan baru! kedua ialah dapat shoot MODEL2 yg mmmmm~~ hehehee….

terima kasih NIKON!

dsc_0023

dsc_0168
geram? sabar2…

dsc_0132

dsc_00921

dsc_0231

dsc_0121

dsc_0061

dsc_0225

//ada sape2 nk hire aku jd photographer utk korg pnye personal album? aku bg arge baek pnye. mmbr2! evrybdy can b model. xcye? cbe tgk gmbr atas nih.
//ehem2, jgn curi utk buat ‘modal’ ye….

//owh, gmbr aku bersama model? ada, tp xley nk tunjuk. nnt lain yg jadi.
//gadis jgn marah ya, aku belajar amek gmbr shj. (bkn takut bini ea…)



Ethics in Digital Photography

by Fred Showker

What you shouldn’t do

For the sake of representing honest and accurate information, the digital editor should avoid anything that will change the actual event or scene as it was captured by the camera. This includes adding, removing or moving objects in such a way that the context of the event is altered. The digital image editor must be careful to let the photos speak for themselves. So it’s not permissible to alter any aspect of place or time — like removing wrinkles or gray hair. Additionally they should never enhance or distract from the apparent quality or desirability of a subject, or the aesthetics of a place.

Subtle visual elements like color have a dramatic effect on the viewers interpretation of an image; yet are also difficult to decipher whether the effects or color changes were applied through digital editing or were part of the original event that was being covered. Care must be taken not to allow the blood to be more red or foliage to be less green. Never change the image in a way that creates a misleading impression of the events, participants or context.

if u care, read more at 60second : ethic in photojournalism